26 Haziran 2009 Cuma

Barcelona'ya İzin.....

Perşembe sabahının erken saatinde Burak'la İspanya Konsolosluğunun yolunu tuttuk. Sırtta çanta elde google map'ten konsolosluğun yolunu gösteren bi sayfa çıktı, o da yetmezmiş gibi bir de iphone içindeki google map navigasyon uygulaması. Hani uzaktan birileri görse şeklen ülkeye yeni ayak basmış, iletişim kurmaktan korkan turist zannederdi bizi. Bizim için de bildiğimiz yollar olması dışında ispanya yolculuğu öncesi ön bir yol bulma denemesi gibiydi. Gerçi Burak "olm biz burda yolu bulamıyoruz oralarda ne yapıcaz" dese de işin eğlenceli kısmını bu tarz diyaloglardan oluşacağının her ikimiz de farkındayız. Neyse ben iphone da mavi nokta ile kırmızı nokta arasındaki yakınlaşmayı gördükçe, Burak'ta elinde ki kağıt parçasından beni onayladıkça iyicene bu işi kotaracağımızı düşünmeye başladık. İçimiz rahatladı. Hele hele İspanya'nın aksine navigasyon uygulamasının "Asya'yı Avrupa'ya Bağlayan" bu koca ülke de olmamasının da verdiği durum iyicene bi kendine güven yarattı bizlerde. Neyse saat sabahın 8 gibi konsolosluk önünde sıradaki yerimizi aldık. Önümüzde tekil 3 toplamda ise 12 kişi vardı. Toplam da 12, çünkü başta yer alan tur çalışanın elinde sırf 4 tane vize başvurusu vardı. Saolsun çocuk iyi niyetli çıktı da baya muhabbet edip yardım aldık kendisinden. Şu lanet shengen formunu internetten doldurup almayı akıl edememişiz. Orda ki güvenlikte 1 saat boyunca birazdan form getirirler diye bizi oyaladı durdu. Ne zaman ki konsolosluğun önünde taksiden inen göğüs dekoltesi giymiş bir hatun indi form sordu o zaman 4 tane form çıktı ortaya. Çıktı çıkmasına da formun birini bizden 1 saat sonra gelen hatuna verince bizim payımıza da diğerlerinden sonra kalan tek form düştü. Bizde onu alıp Burak adına doldurmaya başladık. Gerçi bu arada burak formu değil de taksiden inen hatuna ispanya gidiş dönüş tarihlerini sormayı düşünse de turda çalışan eleman yardımıyla onun formunu doldurmaya başardık. Başardık diyorum çünki form ingilizce ve ispanyolca. İngilizcemiz bu konuda ne kadar yeterli olsa da shengen formu çölde görünen vaha gibi kıymetli olduğundan yanlış yapmak istemedik. Formu doldurduktan hemen sonraya zaten konsolosluk açıldı ki tek tek bizleri içeri almaya başladılar. İçerde toplamda 9 sayısını tutturunca içeri almayı durduruyorlar. Bunun nedeni de bizce içerde bulunan 8 sandalye sayısı. 8 kişi otururken artı bir kişi de işini görüyorsa toplamda 9 oluyor. Ama ikinci veznede faaliyete girince içerdekileri 10 tamamlıyor dış güvenlikçiler.
Çok uzatmadan evrakları verdik içeri. Kendi çapımda herhangi bir sorun çıkmadı ama yine de kesin vizeyi kaparımda diyemiyorum. Asıl başvuru sırasında konsolosluk çalışanının evraklarımı incelerken tek sayfadan ibaret otel rezervasyonuma uzun uzun bakması sonra dönüp bana aynı uzunlukta bakması o an içinde kafamda binbir türlü komik düşüncenin geçmesine sebep oldu. Hani bankada ki para, maaş bordroları diğer gelirler derken toplam gelire karşılık 10 günlük İspanya gezisi için Majestic otelden yaptırılan 1750 Euroluk rezervasyon hani benim gibi bi adam için bile fazla abes bir durum. Hele çalışanın bakışında "Ulan etine buduna bakmadan bütün parayı otele verip geri mi gelecen, yoksa açık açık beni mi yiyosun" bakışı acaip komikti. Hele hele kadın Burak ile bana "Barselona dışında bir yere daha gitmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna Burak'ın kısa, net ve anlık "İbiza" cevabıyla da "Ulan sizi gidi keraneciler" bakışı olayı daha da bir karmaşıklaştırıp, üstüne bizim konsolosluk için de koparcasına gülmemize sebep oldu. Uzun lafın kısası kendi çabalarımızla, ordan burdan duyduklarımız ve internette yaptığımız konuşmalar, araştırmalar üzerine her türlü engebeyi aşarak başvurumuzu yaptık. Sıra salı günü gelecek cevapta. Güzel, hayırlı olması dileğiyle beklemeye geçtik. Aşağıda başvuru sırasında gereken evraklar ile, shengen vizesi için gerekli formun linkini de koyuyorum. Belki yardımı dokunur ihtiyaç sahiplerine:

Turistik Vize / SSK'ya Bağlı Olarak Çalışanlar (Maaşlı) 
1- Pasaport (Pasaport sahibi tarafından imzalanmış - Süresi seyahat tarihinden itibaren en az 6 Ay ve Pasaporta kayıtlı seyahat edecek kişi kadar boş vize sayfasının bulunması gerekmektedir. Pasaportun ''Açıklamalar'' ile ''Gümrük ve döviz kayıtları'' sayfalarına vize basılmamakta ve var ise eski pasaportunuzu ibraz etmenizin sizin için referans olacağını unutmayınız)
2- Vize Başvuru Formu (Başvuru sahibi tarafından eksiksiz olarak doldurulup imzalanmalıdır)
3- Yeni çekilmiş - arkası beyaz fonlu 1 adet normal vesikalık resim
4- Şirket antetli kağıdına - kaşeli ve imza yetkilisi tarafından imzalanmış İspanya Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış vize talep dilekçesi
5- Şirketin imza sirküleri fotokopisi (Süresi geçmemiş)
6- Faaliyet Belgesi Fotokopisi !! (Tic. veya San. Odası - son 3 ay tarihli)
7- Vergi Levhası fotokopisi (Son dönem)
8- Ticaret sicil Gazetesi fotokopisi
9- SSK işe giriş bildirgesi (yolcu çalışma süresinin 1 yılı doldurmaması durumunda bir önceki çalıştığı işyerinden eski SSK işe giriş bildirgesini temin etmelidir)
10- Maaş Bordrosu (son 3 ay)
11- SSK' lı Hizmet Dökümü (Hizmet Dökümü için tıklayınız)
12- Banka hesap cüzdan fotokopileri (güncel tarihli - hesap hareketli ve bakiyesi bulunan)
13- Evli olan yolculardan Evlenme cüzdanı fotokopisi yada bu bilgilerin hepsini içeren Nüfus dairesinden alınmış yeni tarihli Nüfus kayıt örneği istenmektedir.
14-Konsolosluk pasaportunuzun 1-2-3- 4. ile var ise uzatılmış diğer Geçerlilik sürelerini gösteren sayfaları (yani 5-6-7-8-9-10. sayfalar) ve son kimlik sayfası olan 60.sayfa'nın fotokopilerini görmek istemektedir!!
15- Konfirmeli otel ve uçak rezervasyonu
16- Seyahat sağlık sigortası poliçesi (Bkz:Seyahat sağlık sigortası)
Not: İstanbul İspanya Başkonsolosluğu "ilk defa schengen vizesi alacak yolculardan" yukarıdaki listede belirtilen tüm evrakları 'orjinalleri ile fotokopilerini ' ayrı ayrı olarak 2 takım halinde istemektedir. Çalışmayan ev hanımları ve 18 yaş altı çocuklar vize başvurusunda garantör olarak babanın tüm evraklarını fotokopi çekerek kendi dosyalarına eklemek zorundadırlar.

ÖRNEK VİZE FORMU download 
ÖRNEK VİZE FORMU TÜRKÇE AÇIKLAMASI download

1 yorum:

  1. umarım konsoloslukta yaşadığınız maceraları ispanya'da da yaşarsınız... bu arada ibiza'da neden otel ayarlamadınız?

    YanıtlaSil