13 Mayıs 2010 Perşembe

Google Reader ve RSS ile Site Takibi

İnternet kullanan herkesin facebook, msn ve benzeri iletişim siteleri dışında da takip ettiği, bilgi edindiği siteler veya bloglar kesinlikle mevcuttur. Bazen bu sitelerin niteliği ve sayısı o kadar artar ki internet browserlarının sık kullanılanlarına eklemek bile fayda etmez. Bu siteler nitelik ve durumlarına göre her gün her saat hatta bazen her dakika güncellenmekteler. Sonuçta her siteye girip ordan ilgi çekici haberlere ulaşmak internet kullanıcısı içinde kocaman bir bilgi dağına bodozlama çarpmakla eşdeğer nerdeyse.
Ama anlattığım şeyi abartacak bir durumda sözkonusu değil. Günümüzde hemen hemen bir çok site RSS desteği vermekte. RSS nedir diye sorar iseniz de çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir diye kopyala yapıştırla anlatmaya çalışırım.
Sistem düzgün bir RSS istemcisi ile sitelerin RSS adreslerini girerek  istediğiniz tüm siteleri kolayca takip edebilmeniz anlamına geliyor. Bu işlemler gerekli iki şey anladığınız üzere bir RSS okuyucu bir de takip etmek istediğiniz sitenin RSS adresi. Şimdi burdan kısaca RSS ile site takibi nasıl yapılır onu anlatacağım.
Öncelikle RSS istemci olarak Google Reader benim işimi fazlasıyla görmekte. Bir Gmail hesabınız olması Reader'dan faydalanabilmeniz için yeterli.
Gmail sayfanızı açtıktan sonra üstte yeralan Reader sekmesine tıklıyoruz.


Açılacak pencere bizim Google Reader RSS istemcimize giriş yaptığımızı göstermekte.


Google Reader Anasayfası

Şimdi Google Reader logosunun altında yeralan Abonelik Ekle butonuna basıp açılan küçük adres barına kayıt olmak istediğimiz sitenin RSS adresini yazıyoruz.
Google Reader Abonelik Ekle Butonu



Google Reader'a örnek olarak Google Adwords Resmi Blog sayfasının adresini ekledim.

Ekle butonuna basınca sitede belli bir güne kadar yayımlanmış yazılar Reader ekranımda göründü. Artık mouse yukarı aşağı hareket ettirerek ilgimi çeken konular hakkında bilgi alabilir, aynı zamanda daha detaylı bilgi almak istersem yazı başlığına tıklayarak direkt site sayfasına gidebilirim.
Reader veya RSS artık bu dakikadan sonra adı önemli değil. Çok fazla site takip eden kişiler için biçilmez kaftan. Eğer hala kullanmadı iseniz deneyin muhakkak bana bol bol dua edeceksiniz. Ben şimdiden Amin demeye başladım bile...

Sizlere önerebileceğim RSS adresleri:

Spor: 
http://noatsamisa.blogspot.com/feeds/posts/default
http://belestepe.blogspot.com/feeds/posts/default
http://123golyetmez.blogspot.com/feeds/posts/default
http://acetobalsamico.blogspot.com/feeds/posts/default
http://vliegendenederlander.blogspot.com/feeds/posts/default
http://antoniobenerrivo.blogspot.com/feeds/posts/default
http://www.ntvmsnbc.com/id/24928207/device/rss/rss.xml

Bilişim:
http://www.teakolik.com/feed/
http://mserdark.com/feed

Dizi indirme:
http://www.blogy.com.ar/feed/

Grafik:
http://www.reklamyonetmeni.com/?feed=rss2
http://maromedia.blogspot.com/feeds/posts/default
http://www.graphixshare.com/rss.xml

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder