21 Mayıs 2010 Cuma

PDF Dosyası Oluşturma - Part #1 - Masaüstü Yayıncılık Detayları

Benim gibi tasarımcılar için zamanın en büyük sorunlarından biri yapılan çalışmanın film çıkışçıya veya matbaaya gönderilmesi aşamasıydı. Yapılan tüm çalışmalarda kullanılan resimler TIF formatında 300 dpi olunca da küçük bir çalışma bile bir cd kadar yer kaplıyordu. Hele hele bir katalog yapıyor iseniz işte o zaman cd değil bir kaç dvd bile yeterli gelmiyordu. Şimdi cd veya dvd kayıtlarını örnek veriyorum ama ben bu işe ilk başladığımda 100 MB kapasiteli zip sürücülerle veya disketlerle veri taşımaya çalışıyorduk. Yani anlicanız ne kadar iyi bir iş çıkarırsak çıkaralım dertler bitmiyordu. Neyse zamanla bu sorunlarda halledildi. Artık pdf formatında rahatlıkla çalışmaları filmciye veya matbaaya gönderip kaliteli işler yaptırabiliyoruz. 
Burda anlatacağım konu benim askerden geldiğim süre zarfından itibaren yaptığım katalog, insert ve diğer basılı işleri baskıcıya gönderirken kullandığım pdf export işlemi ve ayarları. Bu ayarları ve işlemleri anlatmadan önce bazı Masaüstü Yayıncılık Detaylarının üzerinden geçmekte fayda var. Bu detaylara göz attıktan sonra başka bir postta ayarlar ve export işlemini grafiklerle anlatacağım. Şimdi lafı bu kadar uzattıktan sonra önemli noktalara bir göz atalım

Not: Alt tarafta yeralan anlatımın ve daha sonra ki postlarda grafiklerle beraber yapılacak anlatımların tamamı Musa Gökalp tarafından hazırlanmıştır. Kendisine ulaşmak isteyenler için mail adresi gokalp.musa@gmail.com 'dur. Emeğe saygı göstermeden saygı beklenmeyeceğini biliyor ve emekleri için kendisine teşekkür ediyorum.


TASARIMDA VE PDF DOSYASI YARATILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1 - Vektörel grafikler Adobe Illustrator ya da Macromedia FreeHand’de hazırlanmış olmalıdır.
2 - Tramlı grafikler, bitmap imajlar ve renk ayrımları Adobe Photosphop’ta yapılmış olmalıdır.
3 - Sayfa tasarımı Quark Xpress, FreeHand yada Adobe InDesign olabilir.
4- Yazıcı olarak Adobe PostScript Driver kullanılmalıdır. Bu yazıcıda mutlaka ekteki "designerk PPD" dosyası kullanılmalıdır.
5 – PDF dosyası, Adobe Acrobat Distiller ile ve mutlaka "designerk joboptions" kullanılarak yapılmalıdır.
6– PDF dosyalarının doğruluğu Enfocus Pitstop ya da benzeri uygulama ile matbaamıza gönderilmeden kontrol edilmelidir.


SAYFA AYARLARI VE YERLEŞTİRME LİMİTLERİ
a) Master sayfanın temiz kesim (PDF Trim box) ölçüsü ürünün kesildikten sonra alacağı son ölçü boyutunda olmalıdır. Sayfanın her tarafına, temiz kesim ölçüsünden sonra 5’er mm taşma (PDF Bleed box) verilmelidir. Krop ve kesim krosları için temiz kesimden sonra en ve boydan en fazla 30 mm.‘lik alan (PDF Media Box) bırakılmalıdır. Tasarım alanı (Art box) temiz kesim ölçüsünden 4’er mm. içeride olmalıdır. Tüm ölçüler PDF sayfasına ortalanmış olmalıdır.
b) Amerikan cilt tipinde karşılıklı çalışılan sayfalarda imaj ve metin yerleşimine özellikle dikkat edilmelidir. Bu durumda 6’şar mm. taşma verilmelidir. İlk ve son sayfanın kapağa yapışması nedeniyle bu sayfalarda yerleşim sırta 5 mm. uzaklıkta yapılmalıdır.
c) Genel olarak yazı ve metinlerin kesilmemesi için tüm yerleşimler kesime ve sırta 4 mm uzaklıkta olmalıdır.


FONT KULLANIMI
Adobe Type 1 fontları doğru olmaları kaydıyla desteklemektedir. Bold, italik gibi değişiklikler sayfa programı üzerinden stil seçeneği ile kesinlikle yapılmamalıdır. Bunun yerine bu fontların bold, italik olanlarının kullanılmasını tavsiye ediyoruz. OS ve True Type fontlar PDF oluşturulurken problem çıkarabildikleri için desteklenmemektedir. PostScript dosya oluşturulurken kullanılan tüm fontlar doğru bir şekilde embed edilmiş olmalıdır . PS dosya oluşturulurken kullanılmayan tüm fontlar kapalı olmalıdır.
Vektörel grafik uygulamalarından alınan elemanlarda (Freehand EPS gibi) ise fontlar konvert edilmelidir.

ÇİZGİ KALINLIĞI VE MİNİMUM FONT BÜYÜKLÜĞÜ
Tek renk, negatif (dişi) ya da pozitif çizgi minimum 0,3 mm kalınlığında olmalıdır. Çok renkli negatif çizgi minimum 0,4 mm olmalıdır. Tek renk pozitif yazı en az 6 punto olabilir. Çok ya da tek renkte negatif yazılar ise en az 8 punto olmalıdır.

RESİMLER VE DİĞER TRAMLI GRAFİKLER
Resim ya da tramlı grafiklerdeki değişiklikler kesinlikle sayfa programı üzerinde yapılmamalıdır. Tüm değişiklikler Photoshop ya da benzeri programlarda yapılmalıdır. Tüm imajlar PostScript dosya oluşturulurken embed edilmelidir. Kullanılmayan OPI linkleri iptal edilmelidir. Yalnızca EPS (DCS’si kapalı) ya da TIFF formatları kullanılabilir. Arka plan clipping (dekupe) yapılmış ise TIFF kullanılmamalı, bu durumda EPS kullanılmalıdır. DCS/EPS, JPEG, WMF, GIF ve PICT formatları kullanılamaz. Resimler ve tramlı grafikler en az 300 dpi, bitmap imajlar ve yazılar ise en az 1200 dpi olmalıdır.

Adobe Photoshop programında ALPHA renk kullanımı problem çıkartığından kullanılmaması gerekir. Adobe Photoshop programında LAYER mantığıyla yapılan dekupelerde problem çıkartığından kullanılmaması gerekir.

RENK ÖZELLİKLERİ
a) Tüm renkler CMYK olmalıdır. RGB hiçbir şekilde baskı için kabul edilemez.
b) Çözünürlük 300 dpi olmalıdır.
c) Ekstra (spot) renkler kullandığınız programda belirtilmelidir.
d) Kullanılmayan renkler (RGB, Pantone, HKS...) iptal edilmelidir.
e ) Ekstra renk kullanımında bilgi verilmelidir. 

DOSYA ADLANDIRMASI
PDF, PostScript dosyasının adını aynen alır. Bu yüzden dosya adlandırmaya dikkat edilmesi gerekir. Adlandırmada türkçe karakterler kullanılmamalı, yalnızca latin alfabesi kullanılmalıdır. Noktalama işaretlerinde yalnızca alt tire “_” kullanılabilir. Yazım sırasında boşluk verilmemelidir. Nokta “.” işareti sadece ismi dosya formatından ayırmak için kullanılır. Sayfalar tekli çalışılmalıdır.
Sayfaların sıralı olması CtP için önemlidir. Örneğin “11_15.pdf” dosyası 5 sayfa içermelidir. Bu tür bir adlandırma yapıldığında sayfalar arasında atlama olmamalı, yani bu dosyada 11,12,13,14, ve 15. sayfalar bulunmalıdır. Eğer bu sayfalar arasına ilan girseydi dosyanın ilanın yer aldığı sayfadan bölünmesi gerekirdi. Örneğin 13. sayfada ilan olsaydı oluşturulacak dosyalar 11_12.pdf ve 14_15.pdf olarak adlandırılması gerekmektedir.

ALTINI DOLDUR / ALTINI BOŞALT OVERPRINT
Quark Xpress, FreeHand ve Adobe InDesign programlarında 100 siyah değeri olan alanlar ve yazılar otomatik olarak üste basar. Bu, bazı durumlarda problem yaratabilir: Bir resmin üzerinde yer alan iri puntolu yazı ya da alanda, 100 değerinde siyah (ya da başka herhangi bir renk) kullanılması halinde, bu siyahın tonunda altında kalan resmin değerlerine göre renk değişimi olacaktır. Bu durumda manuel olarak altını boşalt – knockout komutu verilmelidir ki üstteki renk altta kalan renk değerlerinden etkilenmesin. Diğer bir problem ise yazıların altına verilen gölgenin oyulmaması ve gölgenin yazının üstüne basmasıdır. Bundan kaçınmak ve gölge rengini altta görebilmek için mutlaka yazıya manuel olarak altını boşalt– knockout komutu verilmelidir. 100 siyah değerindeki yazıların (büyük puntolar hariç) altını oymaması tercih edilmelidir. Bu durum baskıda oluşabilecek herhangi bir ayarsızlığı ortadan kaldırır. 

POSTSCRIPT YARATILMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
PPD dosyası Macintosh/PC (HD_MetaDimension_6.0)
PC ve Macintosh için HD_MetaDimension_6.0’ın farklı versiyonları kullanılmaktadır.
a) Mac kullanıcıları: PPD dosyasını, sistem klasörü içindeki yazıcı betimlemeleri dosyasının içine koymalıdır.
b) PC kullanıcıları: PDF yaratmak için kullanılan yaz ıcının seçili PPD dosyası, HD_MetaDimension_6.0 olmalıdır.
Mac ve PC kullanıcıları, Quark Xpress kullanımında, bu dosya PPD Manager bölümünde güncelleştirilmelidir.
Printer ayarlari başka bir postta resimli olarak anlatılacaktır.

EK BİLGİLER
a) PDF dosyaları ayrıca sıkıştırılmamalıdır.
b) PDF ile birlikte renkli kağıt çıktıları verilmelidir.
c) Çıktı ürünün son ölçüsünde değilse belirtilmelidir. Varsa talimatlar çıktılar üzerinde belirtilmiş olmalıdır.
d) Sayfa numaraları da çıktılar üzerinde belirtilmelidir.
e) Maket ve sayfa planı çıktılarla birlikte Matbaa’ya ulaştırılmalıdır.

PDF KONTROLÜ
PDF'ler Adobe Acrobat Professional programında açılarak genel kontrolleri yapılır (PDF açılıyor mu, resim ya da yazılarda bozukluk var mı). Daha sonra PREFLIGHT işlemi yapılarak düşük rezülasyon resim,
RGB resim ya da bozuk font olup olmadığı kontrol edilir.

PITSTOP PROGRAMI
ENFOCUS PITSTOP programı Adobe Acrobat Professional programının içinde bulunan PREFLIGHT programından daha profesyonel olmakla birlikte temel olarak aynı işi yapmaktadır. Programın içeriğinde hataları bulup düzelttiği belirtilmiştir. Bu tip bir programı kullanarak işleri kontrol etmek en kaliteli sonucu verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder