16 Haziran 2010 Çarşamba

İşletmenizin Adresini Google Map'e Kaydetme

Son zamanlarda Google arama motoru ve hizmetleri devlet politikaları nedeniyle biraz sekteye uğrasa da yine de Google en vazgeçilmezlerimizden biri. Öyle ki sadece internet aramaları değil bedavaya bizim hizmetimize sunduğu birçok uygulama ile hayatımıza girmiş durumda. Bu uygulamalar o kadar kullanışlı ki birkaç günlüp ip blokesinden sonra alternatif arayışlarımızda hiçbirşeyin ihtiyacımıza cevap olamayacağı gibi bir fikre sahip olmamıza neden oluyor. Neyse konuyu fazla uzatmadan uzun zamandır Türkiye desteği ne zaman verilecek diye beklediğim uygulamayı anlatmak isterim. 
Malum işletmeler artık sitelerinde iletişim kısımlarına muhakkak Google Map uygulamasında işaretledikleri noktacıkları eklemekteler. Ama asıl mesele adres koordinatlarını bir baloncukla değil de haritanın içine gömebilmekti. Bunun için tonla siteye üye olunup ufak ufak ödemeler yaparak Google'ın işletme bilgilerinizi haritaya eklemesini beklemek hemen hemen bilinen tek yoldu. Bu yol dışında bir de Google Rehber hizmetine kayıt olmak gibi bir ihtimal daha vardı ama bu kayıt işlemi Türkiye'yi kapsamadığı için eliniz kolunuz bağlı kalıyordu. 
Geçen günlerde bildiğim tüm Google hizmetlerini gezerken Google Rehber hizmetinin de artık Türkiye'yi kapsadığını ve Türkçe hizmet verdiğini gördüm. Görür görmez olmasa da en hızlı şekilde de bunu paylaşmak istedim. Bu paylaşımı burda bitirmeden birde kayıt sürecini bir örnekle yapmakta fayda var diye de düşünüyorum.
Önce Google Rehber sayfamıza gidip aşağıdaki ekranı bilgisayarımızda görüyor olmamız lazım.
Açılan bu sayfa da Yeni İşletme Ekle butonuna basıyoruz. 


Açılacak giriş bilgi sayfasında işletmemiz ile ilgili bilgileri TAM ve DOĞRU bir şekilde girişlerini yapıyoruz. Siz bilgileri girdikçe yandaki harita da adres bilgilerinize göre konumunuz belirecek. Bu konum bilgisini de muhakkak kontrol edin. Çünkü konumlandırmanın yanlış olma ihtimali yüksek. O nedenle eğer konumlandırma doğru değil ise haritanın altında yeralan Hatalı yerde olan bir işaretleyicinin konumunu düzeltin butonuna tıklayarak konumunuzu kendiniz ayarlayın.


Temel Bilgiler girildikten sonra sonraki butonuna tıkladığınızda işletmeniz ile ilgili diğer bilgileri gireceğiniz sayfa açılacak. Bu sayfa da işletmeniz ile ilgili ek bilgileri de en sağlıklı şekilde TAM ve DOĞRU girmeniz çok önemli. 
Girişleri tamamladıktan sonra sıra doğrulama sayfasına geldi. Bu kadar bilgi girişinden sonra haliyle Google bunun gerçekliğini araştırmak isteyecekti ki işte bu sayfa da Google'ın bunu nasıl yaptığını öğreniyoruz. Bu doğrulama olayı Telefonla sizi arayarak, sisteme kayıtlı cep numaranıza SMS atarak ve adresinize içinde talimatların olduğu bir Mektup göndererek gerçekleşebiliyor. Hangi seçeneği seçeceğiniz tamamen size kalmış. Açıkçası ben SMS'i denedim fakat sanırım bi hatadan dolayı mesaj gönderemediler. Bende mecburi mektup olayına girdim. Artık 2-3 hafta sabredip mektubun gelmesini beklicem. Umarım o da yolunu şaşırıpta elime ulaşmamazlık etmez. 

Mektup elinize ulaştıktan sonra içindeki talimatları gerçekleştirmek kalıyor sadece. Artık elime ulaşınca da nasıl talimatlar olduğunu burda kısadan anlatmaya çalışırım. Son söz olarak Google Rehber hayırlı uğurlu olsun nediyim...

4 yorum:

  1. herhalde mektup da gelmedi :)

    YanıtlaSil
  2. şu ana kadar yaptığım hiç bir kayıt da sorun yaşamadım ki 20-30 arası kayıtdan bahsediyorum...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Kod elinize geldikten sonra haritalarda işletmeniz ne kadar sürede görünmeye başlıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskide çok uzun sürüyordu. Şimdi ise aynı anda aktif oluyor.

      Sil